Slavín – pohľad do našej histórie, nie až tak vzdialenej, alebo história sa opakuje

7. januára 2016, Eddie W. Nicholas, História vs politika

Prednedávnom som prešiel bratislavským Slavínom.  Prechádzal som sa pomedzi hroby vojakov a v duchu ďakoval každému jednému, že išli na neznáme Slovensko, kde možno ani v tom najväčšom sne netušili, že sa tam raz dostanú a už vôbec, že tam položia svoje životy. Každý jeden z nich bol synom a každá jedna matka si vie predstaviť tú bolesť, keď vie, že jej syn padol a  padol za slobodu pre nich v neznámej zemi.

Pozeral som si fotografie, ktoré sú na hroboch a bol som z toho smutný, že niekto dovolil, aby vojna zvíťazila nad životom, že peniaze a boj o moc malej skupinky zničili život miliónov nevinných ľudí.

Každý jeden z nich chcel žiť, milovať, užívať si života. Padli za našu slobodu, aby sme sa my a aj naše deti mali lepšie ako mali oni. Padli v nádeji, že už ďalšie  generácie nepoznajú čo je to hladomor, vojna a genocída. Fašizmus zničil milióny rodín, zabil milióny ľudí. Smrť má veľa podôb, ale vždy je na konci rovnaká.

Sovietski vojaci priniesli slobodu. Oslobodili našu krajinu a za to im patrí veľká vďaka.

Predstavoval som si pocity tých matiek rodiny, priateľov, žien a detí, všetkých tých, čo sa to bytostne dotýkalo. Čo cítili keď bojovali a čo cítili ich rodiny, keď sa dozvedeli, že ich syn, manžel, otec, brat zahynuli.

Zomierali preto, lebo určitá časť ľudí sa chcela zmocniť krajín a svoje vlastné malé egá chceli cez bolesť iných povýšiť. Ale hlavne zomierali preto, lebo ľudia nespoznali zlo a nepostavili zlu už na začiatku.

Každý jeden z nich bol synom a každá jedna matka si vie predstaviť tú bolesť, keď vie, že jej syn padol a  padol za slobodu pre nich v neznámej zemi, kde si ich nik neváži. Fašizmus zničil milióny rodín, zabil milióny ľudí… a… stále ešte žije. Len pod iným „menom“.

 

autor: Eddie W. Nicholas