Založ si blog

Slovensko – krajina, ktorej zem spieva, časť č. 6 – Slovo na záver

SLOVENSKO – KRAJINA, KTOREJ ZEM SPIEVA
(Óda pre Slovensko – časť 6. malé prianie na záver)
 
Milí priatelia, bratia i sestry, všetci, ktorí milujete Slovensko, našu rodnú zem, našu rodnú hrudu.
Ďakujem všetkým, ktorí si prečítali všetkých 5 dielov Ód pre Slovensko (1.Rodná hruda, 2. Rodná zem, 3. Rodný jazyk, 4. Tradície, 5. História). Mojím cieľom bolo otvoriť v každom národnú hrdosť. Otvoriť srdce nielen pre Slovensko, ale aj pre život samotný. Máme byť na čo hrdí a pyšní. Nie každý mal možnosť narodiť sa v krajine, ktorej zem spieva. A spev nášho Slovenska sa rozlieha v každom srdci každého z nás. Ďakujem všetkým za zdieľanie, komentovanie, či akúkoľvek reakciu. Každú jednu som si prečítal, každú jednu si vážim a ďakujem.
 
Každý jeden z nás, každý jeden človek je dôležitou súčasťou nášho života, života vôkol nás, súčasťou vesmíru a večného kolobehu života. Každý krok, slov a či len dotyk dokáže pozmeniť budúcnosť. Človek si to ani nemusí uvedomiť, ale vždy je to tak. Keď sa človek príliš ponáhľa veľa vecí mu práveže ujde. Treba sa len zastaviť, nadýchnuť sa vzduchu, nadýchnuť sa života, pozrieť do neba a očami sa dotknúť neba i hviezd. Alebo len chodiť bosý v tráve, alebo sadnúť si do trávy a len jemne rukou prejsť po steblách. Pocítiť ich jemnosť, krehkosť, dotknúť sa prírody, vrátiť sa ku koreňom a základom života. Život je o niečom viac ako zabíjať, život je o niečom viac ako páchať bolesť iným, alebo sa naháňať za niečím čo je v skutočnosti nepodstatné. Život sme dostali darom a každá chvíľka, ktorá mohla byť ale nebola venovaná láske (nech je to akákoľvek) je zabudnutá.
Všetko sú to dôležité hodnoty života, zastaviť sa častokrát opäť začať žiť. Možno si ani človek neuvedomí v tom zhone, o čom je v skutočnosti život.
Oplatí sa milovať, veriť v lásku aj keď toľkokrát už zmenila srdce na popol. Dokáže roztrhať, ale dokáže aj plodiť dobro. Akýkoľvek druh lásky je dôležitý. Netreba sa vzdávať. Koľkokrát už zastal čas v otázkach bez odpovedí? Koľkokrát zastal čas pri pohľade do očí milovaného človeka, či splynutia. Oplatí sa veriť, mať sny a živiť v sebe nádej. Láska k blížnemu, k zvieraťu, či ku krajine. Každá z nich je dôležitá a veľmi podstatná. Každá pozitívne dokáže ovplyvniť sekundy, hodiny, ba niekedy aj celé životy. Dajte nádej láske, akejkoľvek. Každá jedna z nich, z vás urobí lepšieho človeka.
 
Nenechajte si vziať svoju hrdosť, nenechajte si vziať rodnú zem. Poniektorí šialenci sa snažia zničiť celé krajiny a národy. Ak padne rodná krajina, ľudia padnú vždy s ňou. Nemusí to byť fyzicky, ale už nebude na čom stavať. Stratí sa hrdosť, stratia sa všetky odkazy predkov, stratí sa všetko to, čo po tisícročia robilo ľudí ľuďmi. Učte svoje deti tradíciám a otvárajte v nich hrdosť na rodnú zem. Naučte ich histórii nech sa vedia v života viac posunúť. Vzdelanie, múdrosť, city, to všetko nás tvorí a formuje.
 
Môžete pochodiť celý svet, ale nenájdete krajšie miesto ako Banská Štiavnica. Môžete prejsť všetky hrady, ale Spišský je aj tak ten naj. Vari Dunaj, Váh a či Hron neznejú krajšie ako iné rieky sveta? Môžete ochutnať hoc aj všetky jedlá sveta, ale bryndzové halušky priamo na salaši sa ničomu nevyrovnajú. Môžete prejsť všetky parky sveta, ale Slovenský raj je aj tak najpestrejší. Môžete prejsť všetky miesta, ale Kráľova hoľa je aj tak tá, ktorá Vás chytí najviac za srdce. Môžete prejsť všetky hory sveta, ale aj tak tie najmajestátnejšie sú naše Tatry. Rodná zem vonia inak, vonia domovom a materinskou láskou. Vôňa Španej doliny, symbolika Terchovej, Kriváň
 
Za seba, za rodinu, za deti, za vlasť, za lásku, za hrdosť a tradície, za Slovensko…proste za nás, Slovákov a všetkých Slovanov. V hrudi nám bije Slovanské srdce a žilách koluje Slovanská krv. Buďme hrdí na zem, po ktorej kráčame, na našu rodnú hrudu, na zem našich predkov, na naše milujúce Slovanské srdce. Láska je zmyslom života. Je toľko prejavov lásky koľko je hviezd na nebi, stačí si vždy len jednu vybrať. A láska k vlasti je jedna z nich.
 
A jedno moje malé prianie na záver. Milujte svoju krajinu, zem našich predkov, buďme všetci hrdí a milujúci a tento dar predávajme ďalej ďalším generáciám. Veďme naše deti k láske a k múdrosti. Sme Slovania a vždy budeme Slovania a nezáleží či sú to Slováci, Česi, Rusi, Rusínci, Bulhari, Bosniaci, Čiernohorci, Gorani, Chorváti, Macedónci, Pomáci, Srbi, Slovinci, Kašubovia, Lužicki Srbi, Moravania, Poliaci, Slezania, pomoranskí Slovinci, Bielorusi, Ukrajinci. Zdieľajte, komentujte a rozširujte a povedzte a aj napíšte, čo Vám vraví Vaše srdce.
 
Ďakujem.
 
Kratučká modlitba za Mokošu, Bohyňu všetkých Slovanov.
 
Ó Mokoša, preveliká Matičko Zem naša,
Ty pradieš a poznáš osud náš.
Daj nám šťastia a hojnej úrody.
Prekrásna bohyňa, požehnaj nám.
 
Naša rodná zem je Slovensko, krajina krásnych a dobrých ľudí, krajina, ktorej zem spieva. Nikdy na to nezabúdajte.
 
Ďakujem, že ste si to prečítali.
 
autor: Eddie W. Nicholas
V Bratislave 20.9.2021 – 20:00 hod

Čo znamená byť mužom?

09.01.2023

Byť silný a zodpovedný, aby sa na neho rodina vždy mohla spoľahnúť. Muž by mal byť múrom medzi rodinou a vonkajším svetom. Byť mužom znamená vždy stáť pri rodine. Byť ochranca, aby rodina vedela, že ak sa čokoľvek stane, on tam bude. Ak by mala rodina „spadnúť“ vie sa postarať. Byť mužom znamená prevziať zodpovednosť. Nielen za seba, ale aj za ženu, deti a [...]

Som Slovák a Čechoslovák a preto:

27.10.2022

Som Slovák a Čechoslovák a preto: – budem oslavovať Sviatok všetkých svätých (Dušičky) a nie Hallowen, nezapaľujem tekvicu, ale sviečky a kahance – budem oslavovať Štedrý večer a nie Santa Klausa, Šibačku a nie vajíčkobranie… – budem sa hrdo hlásiť k našim slovanským zvykom a tradíciám a budem ich učiť aj svoje deti a ďalšie pokolenia [...]

Viete prečo dnešné vzťahy netrvajú večne?

24.09.2022

VIETE PREČO DNEŠNÉ VZŤAHY NETRVAJÚ VEČNE? 🌹Pretože honba za úspechom je pre nás dôležitejšie ako naše vlastné šťastie. Pretože venujeme viac pozornosti svojim telefónom ako partnerom. ❤️Môžeme hovoriť ako závidíme starým ľuďom držiacich sa pri prechádzke mestom, ako sa držia za ruky, keď naše srdce nevidí viac ako pred svoj vlastný nos. 🌹Rodičia nemajú [...]

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Eddie W. Nicholas

Láska je jediným skutočným zmyslom života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 392953x
Priemerná čítanosť článkov: 3572x

Autor blogu