Založ si blog

GUSTÁV HUSÁK – 18. 11. 2020, 29. výročie odchodu veľkého človeka, alebo 10 sviečok pre posledného skutočného prezidenta

GUSTÁV HUSÁK – 18.11.2020, 29. výročie odchodu veľkého človeka, alebo 10 sviečok pre posledného skutočného prezidenta
(„Ja tento národ musím zachrániť, aj keby mi mali všetci napľuť do očí.“ )

Dnes, 18.11.2020 uplynulo už 29 rokov odkedy tento muž odišiel na večnosť. Muž, ktorý miloval svoj ľud, ktorý sa zaslúžil nielen o ekonomický, ale aj morálny rozmach krajiny. Krajiny, kde ľudia mohli radi žiť. Krajiny, kde podľa Ústavy mali všetci nárok na prácu, na bezplatné školstvo a bezplatné zdravotníctvo, kde bol pokoj, mier, kde si ľudia vzájomne pomáhali. Kde bola vľúdnosť medzi ľuďmi, kde nemali strach o prácu, kde neexistovali exekútori, kde mali všetci doslova zadarmo aj bývanie.

Dňa 18.11.1991 zomrel náš pán prezident JUDr. Gustáv Husák CSc. a zároveň aj posledný prezident, ktorému záležalo na ľuďoch a krajine. Ja osobne mu ďakujem za prežité krásne a bezstarostné detstvo. Za časy, keď sa rodičia nebáli o deti púšťať ich samotné hrať sa na ulici. Za školstvo, kde nám nielen dávali vzdelanie, ale učili nás aj ľudskosti. Kde rodičia nemuseli mať prácu navyše, aby zabezpečili vzdelanie svojim deťom a kde sa rodičia nemuseli zadlžovať, aby deťom mohli kupovať pomôcky a zošity do školy.

• Vracia sa mi spomienka do detstva, keď som chodil ešte do školy, jeho portrét bol na stene. Jeho milá a vľúdna tvár zdobila stenu každej triedy. A boli sme hrdí. Pamätám si ho ešte aj z prvomájového sprievodu ako nám kýval a stále sa usmieval. Z jeho ľudskosti a múdrosti by sa dalo učiť.

• Muž, ktorý stál na čele SNP, muž vzdelaný a múdry, muž, ktorý nielen hovoril, ale išiel aj príkladom. Vždy keď vidím jeho portrét napadne mi len jedno – šťastné a pokojné detstvo v mieri. Ja mu za to ďakujem, že som si mohol vyskúšať aký krásny a pokojný dokáže byť život.

• Každá doba má svojich hrdinov a Gustáv Husák je hrdinom rokov 40-tych a aj 80-tych, kedy za jeho vlády bývalé Československo vyletelo na výslnie krajín a to nielen krajín tzv. východného bloku.

• Ani jeden z novodobých „politikov“ neurobil toľko pre krajinu ako on. Ani jeden z „politikov“ nemá taký rétorický prejav a ani jeden mu nesiaha ani len po podošvu. Od roku 1990 sme nemali ani len jedného „politika“ ktorý by pracoval pre Slovensko, pre národ. Každý len kradol, rozpredával a raboval to, čo sa za socializmu vybudovalo. A doteraz z toho, čo sa vybudovalo za socializmu, žijeme. Novodobí boli a stále sú len a len nositelia mandátu.

• Každý z nás má niečo z tohto pána, veľa z nás je tzv. „husákových detí“ tak spojme to najlepšie, čo sme sa naučili a spoločne dáme krajine nový šat a vráťme hodnoty tam, kam patria a to do našej zeme, našich rodín, našich detí, nech starí rodičia, ktorí bojovali za mier môžu byť na nás hrdí a naše deti a ďalšie generácie si môžu povedať „ĎAKUJEME TEJTO GENERÁCII, ŽE TO NEVZDALI“.

Zapálil som na jeho hrobe 10 sviečok:

1. sviečku za mňa, ako osobné poďakovanie mužovi za to, že som mal možnosť prežiť život pokojný, bez stresov. Život, kde nás na škole nielen učili, ale učili nás byť aj vľúdnymi a ľudskými.
2. sviečku som zapálil za moju rodinu, priateľov a priaznivcov mojej FB stránky: Mariána a jeho rodinku v BŠ, za Martina, za Anku, za Vierku, za Mariku, za Zuzku, za Rudolfa, za Soňu, za Jalala, za Jozefa.
3. sviečku som zapálil za mier, v ktorom sme žili. Mali sme pokojný život, bez pandémií, bez strachu, čo bude zajtra.
4. sviečku som zapáli ako poďakovanie za vzdelanie, ktoré sme dostávali. Na školách nás nielen vzdelávali, ale učili nás aj slušnosti, pokore, ako byť dobrým človekom.
5. sviečku som zapálil za starostlivosť, ktorú sme dostávali. Práca, vzdelanie, školstvo, zdravotníctvo, pohraničiari, učitelia….tí všetci sa starali, aby sme pokojne mohli žiť
6. sviečku som zapálil ako poďakovanie, že verili ideálom, pracovali pre ľudí, pre blaho národa, že vydržal útoky, že vydržal to všetko, čo bolo na ňom napáchané a aj tak ostal dobrým človekom.
7. sviečku som zapálil za ľudskosť, ktorú vyžaroval, za dobro, ktoré v ňom bolo a ktoré okolo seba nielen rozdával, ale za neho aj bojoval.
8. sviečku za lásku k vlasti, národu, ku krajine, za hrdosť Slovákov, Čechov a aj všetkých Slovanov, ktorú nás učili. Učili nás byť hrdými na krajinu, na predkov, na starších, ako je dôležité byť jednotní
9. sviečku som zapálil za všetkých, ktorí ho obdivovali a aspoň mysľou dnes boli pri jeho hrobe vzdať mu úctu a poďakovanie.
10. a poslednú, desiatu sviečku (pri jeho portréte), ako ospravedlnenie za to, že sme neverili o čom je v skutočnosti kapitalizmus. Aj keď nás pred ním vyvarovali. Tak nám prepáčte ak ešte môžete.

A na záver 3 výroky JUDr. Gustáva Husáka:• „Ja tento národ musím zachrániť, aj keby mi mali všetci napľuť do očí.“
• História bude raz hovoriť veľmi jasne a adresne. Fyzické i duševné sily človeka majú svoje hranice. Sem-tam sa podarí výnimočne túto hranicu prekročiť. Aj to iba vtedy, keď do slova a do písmena odhodláš sa ‘radšej nebyť, ako byť otrokom’ lží a podvodu.[2]
• V dejinách českej a slovenskej spoločnosti boli obdobia, keď ľudia vylezú zo svojej obvyklej kože, nájdu pôvodný zmysel veľkej spoločenskej myšlienky a ideálu, zmysel osobnej statočnosti, oprášia ich, vytasia za ne meč! Ak sa človek zaoberá prevratnými rokmi v dejinách národa a štátu, rokmi veľkých utrpení i veľkých nádejí, je uchvátený tým, koľko neosobného sa v ľuďoch nájde, koľko obetavosti a nezištnosti, ako veľkosť a hrdinstvo človeka ide ruka v ruke so skromnosťou a nenáročnosťou. Ako osobné splýva so spoločenským. Rastie človek ako stavebná jednotka spoločnosti a na svojich ramenách nesie i spoločnosť k vyšším stupňom. Keď skúmame dejiny, nachádzame v nich dosť mien, pri ktorých iba titul a hodnosť čosi hovorí; za leskom titulu je však prázdnota. Sú to čierni pasažieri histórie. A nájdeme i iné postavy, hoc aj bez štátnych titulov a hodnosti, v ktorých akoby sa stelesnila problematika doby, ktoré sú symbolmi potrieb, bojov a ilúzií svoje spoločnosti, sú míľnikmi na vývinovej ceste svojho národa. Takouto svetovou postavou v slovenskej histórii je Ľudovít Štúr .

autor: Eddie W. Nicholas – V Bratislave 18.11.2020 – 19:00 hod

 

Čo znamená byť mužom?

09.01.2023

Byť silný a zodpovedný, aby sa na neho rodina vždy mohla spoľahnúť. Muž by mal byť múrom medzi rodinou a vonkajším svetom. Byť mužom znamená vždy stáť pri rodine. Byť ochranca, aby rodina vedela, že ak sa čokoľvek stane, on tam bude. Ak by mala rodina „spadnúť“ vie sa postarať. Byť mužom znamená prevziať zodpovednosť. Nielen za seba, ale aj za ženu, deti a [...]

Som Slovák a Čechoslovák a preto:

27.10.2022

Som Slovák a Čechoslovák a preto: – budem oslavovať Sviatok všetkých svätých (Dušičky) a nie Hallowen, nezapaľujem tekvicu, ale sviečky a kahance – budem oslavovať Štedrý večer a nie Santa Klausa, Šibačku a nie vajíčkobranie… – budem sa hrdo hlásiť k našim slovanským zvykom a tradíciám a budem ich učiť aj svoje deti a ďalšie pokolenia [...]

Viete prečo dnešné vzťahy netrvajú večne?

24.09.2022

VIETE PREČO DNEŠNÉ VZŤAHY NETRVAJÚ VEČNE? 🌹Pretože honba za úspechom je pre nás dôležitejšie ako naše vlastné šťastie. Pretože venujeme viac pozornosti svojim telefónom ako partnerom. ❤️Môžeme hovoriť ako závidíme starým ľuďom držiacich sa pri prechádzke mestom, ako sa držia za ruky, keď naše srdce nevidí viac ako pred svoj vlastný nos. 🌹Rodičia nemajú [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Eddie W. Nicholas

Láska je jediným skutočným zmyslom života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 394135x
Priemerná čítanosť článkov: 3583x

Autor blogu