Založ si blog

Rodný jazyk – Óda pre Slovensko 3. časť

RODNÝ JAZYK
(Óda pre Slovensko 3.časť)
 
Náš rodný jazyk, naša slovenčina, je ako rozkvitnutý kvet. Vždy, keď si k nemu privoniaš pocítiš jeho vnútornú vôňu a krásu. Je taký nežný, že svojimi slovami nedokáže ublížiť. Náš rodný jazyk je naša krv, náš domov ukrytý v našich žilách, posolstvo múdrosti minulosti zaliate v slovách. Ľubozvučné prejavy a zmäkčovanie slov ju robia jedinečným, krehučkým. Je to ako keď matka objíma svoje dieťa. Cítite lásku, nehu a aj domov. V slovách je ukrytá láska a zároveň aj ochranné krídla rodnej hrudy. Vnáša svojimi pocitmi nehu do svojho dieťatka a v tejto nehe sa dieťatko stáva lepším človekom. Veď kto by sa už neusmial pri mäkučkom slove.
 
Nepoznám krajší jazyk ako ten náš SLOVENSKÝ. Krásna mäkkosť slovenčiny sa zabára až pod kožu a ako jemný dotyk láskyplnej horúcej uzdravujúcej dlane pohladí myseľ a dušu. Milujem ak pri slovnej komunikácii môžem používať jeho zamatovú mäkkosť. Práve toto zmäkčovanie slov dáva ľahkosť a nežnosť medziľudskej komunikácie. Rovnako ako slovenčinu milujem aj češtinu a ruštinu. Nádherné slovanské jazyky. Sú také blízke a preto vždy Česi a Rusi budú naši bratia a sestry. Vždy boli a aj vždy budú.
 
Milujem silu rétoriky slovenského jazyka. Rody, pády, všetko má svoje miesto, svoj zmysel a svoj pôvod i dôvod. A v jazyku je jedinečnosť každého národa. Skrýva sa v ňom posolstvo a aj samotná mentalita. My Slovania máme milujúci jazyk a preto máme milujúce srdcia a hlbokú dušu. V tom sa skrýva tajomstvo nášho rodného jazyka. Všetko má svoje miesto aj dôvod.
 
Sme krajina s bohatou jazykovou kultúrou. Ktorá krajina sa môže pochváliť toľkými krásnymi a mäkkými nárečiami. Každá oblasť nášho Slovenska má svoj jazyk a svoje vlastné tradície putujúce po stáročia v srdciach predkov a dostávajú sa až k nám.
 
A keď to všetko spojíme, dáva nám to neskonale krásne až nesmrteľné bohatstvo.
 
A na záver milí bratia a sestry. Užívajte si krásu nášho rodného jazyka. Neponáhľajte sa, spomaliť znamená žiť a užívať si a žiť a užívať značí milovať. A to platí aj pre náš rodný materinský slovenský jazyk. Krása nášho jazyka spočíva v dĺžňoch, mäkčeňoch. Znamená to nielen správny pravopis, ale aj ukazuje na hrdosť k slovanstvu a úctu k všetkému slovanskému.
 
autor: Eddie W. Nicholas
V Bratislave 17.9.2021

Čo znamená byť mužom?

09.01.2023

Byť silný a zodpovedný, aby sa na neho rodina vždy mohla spoľahnúť. Muž by mal byť múrom medzi rodinou a vonkajším svetom. Byť mužom znamená vždy stáť pri rodine. Byť ochranca, aby rodina vedela, že ak sa čokoľvek stane, on tam bude. Ak by mala rodina „spadnúť“ vie sa postarať. Byť mužom znamená prevziať zodpovednosť. Nielen za seba, ale aj za ženu, deti a [...]

Som Slovák a Čechoslovák a preto:

27.10.2022

Som Slovák a Čechoslovák a preto: – budem oslavovať Sviatok všetkých svätých (Dušičky) a nie Hallowen, nezapaľujem tekvicu, ale sviečky a kahance – budem oslavovať Štedrý večer a nie Santa Klausa, Šibačku a nie vajíčkobranie… – budem sa hrdo hlásiť k našim slovanským zvykom a tradíciám a budem ich učiť aj svoje deti a ďalšie pokolenia [...]

Viete prečo dnešné vzťahy netrvajú večne?

24.09.2022

VIETE PREČO DNEŠNÉ VZŤAHY NETRVAJÚ VEČNE? 🌹Pretože honba za úspechom je pre nás dôležitejšie ako naše vlastné šťastie. Pretože venujeme viac pozornosti svojim telefónom ako partnerom. ❤️Môžeme hovoriť ako závidíme starým ľuďom držiacich sa pri prechádzke mestom, ako sa držia za ruky, keď naše srdce nevidí viac ako pred svoj vlastný nos. 🌹Rodičia nemajú [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Eddie W. Nicholas

Láska je jediným skutočným zmyslom života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 394429x
Priemerná čítanosť článkov: 3586x

Autor blogu