Založ si blog

Tradície – Óda pre Slovensko 4. časť

TRADÍCIE

(Óda pre Slovensko 4.časť)

Tradície, silná súčasť národov. Nielen región sa vyznačoval svojimi vlastnými zvykmi, ale doslova každá  dedinka mala svoje vlastné zvyky a tradície, kroje, piesne. Už len nádherný kroj. Na Slovensku nenájdete rovnaké kroje v rozličných dedinách, aj keď sú blízko seba. V tomto je skutočná jedinečnosť a pestrosť regiónov.

V každom vlákne kroja je určitý príbeh. Je to viac ako národný poklad plný zlata, pretože skutočný poklad si nosíme v sebe a traduje sa po stáročia. Tradície sú ako kniha, do ktorej sa píše srdcom, posúvajú sa zvyky z jednej generácie na druhú. Vďaka tradíciám vieme ako sa žilo v dobách minulých, máme možnosť pocítiť dotyk minulosti a spojiť sa so životom predkov. Cez tradície nielen spomíname, ale zároveň si aj uctievame všetkých tých, vďaka ktorým máme možnosť ich prežiť na vlastnej koži.

V tradíciách sú ukryté posolstvá našich predkov. Sú v nich ukryté aj odpovede na otázky, ktoré si vtedy nevedeli vysvetliť. Majú nám ukázať kam v skutočnosti patríme, ktorý „Strom života“ je ten náš, ten skutočný, ten, ktorý nás spája s našou rodnou hrudou. Každá vetva tohto stromu znamená určité obdobie Slovenska, každý lístok je dedinka so svojimi zvykmi. Ten náš slovenský Strom života je pestrofarebný, mocný so silnými koreňmi, láskavý a plný vôní, pod kôrou má v sebe múdrosť spísanú vo zvykoch našich predkov.

Nedovoľme prosím, aby tento strom niekedy vyschol. Práve toto je ten strom, ktorého korene má každý z nás v sebe.

Tradície priamo ovplyvňovali  životy ľudí. Žili v tesnej blízkosti prírody, doslova boli ich každodennou súčasťou. Obetovali božstvám dary, uctili svojich Bohov,

V tichu sviečok, s vodou a korbáčom si pripomíname Veľkú noc. Krstenie dieťaťa sprevádzaný celou rodinou. Slovania tiež verili, že ten, kto zomrie na Veľkú noc, sa môže dostať priamo do raja, keďže bol v tom čase otvorený. Slovenským zvykom bolo aj nosiť malé deti na Kvetnú nedeľu do kostola, aby začali skôr rozprávať. Nadprirodzené sily mali podľa našich predkov počas veľkonočného týždňa najväčšiu moc, a preto sa pred nimi chránili.  A to napríklad tým, že zárubne stajní natierali cesnakom. Tiež zvykli šibať dobytok posvätenými vŕbovými prútmi a kravám sa na rohy uväzovali červené stužky. „Na Slovensku sa verilo, že v noci zo Zeleného štvrtka na Veľký piatok sa na určitých miestach dediny stretávali strigy, ktoré nielen tancovali, ale aj čarovali, odoberali kravám mlieko a škodili ovocným stromom. Slovania taktiež verili aj tomu, že sa zlí duchovia a strigy boja hluku. Preto ich plašili rapkaním na rapkáčoch.

V mesiaci máj (symbolom lásky) stavanie „májov“,  kde mládenec postaví strom pred dom dievčaťa o ktoré sa uchádza. V dávnych dobách sa postavilo niekoľko stromov v dedine, teraz je to len jeden.

Vianoce, Svätý Mikuláš, pálenie Moreny (Pre starých Slovanov bola Morena bohyňou zimy a smrti).

Všetky sprevádzali spevy, tance, ľudia boli odetý v jedinečných krojoch. Každá dedinka mala svoje vlastné. Viete si predstaviť presunúť sa do minulosti a prejsť  aspoň okolité dediny? Ja áno. Zažiť tú pestrofarebnú nádheru, výšivky na krojoch, počuť spev, zatancovať si.  A to je len malinká časť a je ich ešte veľa, preveľa ďalších.

Po stáročia tradície kolovali z rodičov na deti a tie ich posúvali pre ďalšie generácie. Je to ako dať kus zo seba, niečo čo človek má v sebe po celý život a tento dar posúva pre ďalšie generácie, do budúcnosti, nech sa nikdy nezabúda, čo je to Slovanstvo, čo je naše, čo je späté s našou krajinou s našou rodnou hrudou.

Tá krásna symbolika v piesňach, v krojoch, zvykoch, každá výšivka má svoju dôležitosť, svoj posvätný jedinečný zmysel, každý kroj, nezáleží či je liptovský, šarišský, zemplínsky, trenčiansky, oravský a či detviansky. Každý z nich má svoje srdce a svoju dušu. Každý z nich má v sebe ukrytý dotyk predkov, koreň stromu dedený z otca na syna, či z matky na dcéru. Obleč si ho niekedy a pocítiš silu Slovanstva a ak zavrieš oči, možno pocítiš aj jeho históriu, dotyk minulosti, krásu zvykov na dedinách, možno pocítiš aj teplo a láskavý dotyk život jeho predchodcu. Zvyky našich predkov, ku ktorým sa máme a musíme hlásiť. Doslova môžeme si povedať, že každá dedina mala svoje zvyky.

Máme veľké šťastie, že sme národ s bohatou kultúrou, s bohatou tradíciou, s bohatou históriou. Sme krajina Dobrákov, krajina hradov, krajina s krásnym mäkučkým jazykom. Krása ukrytá v našich krojoch je vyšitá múdrosťou a citom našich predkov. Tradície nám ukazujú kto v skutočnosti sme, kam patrí naše srdce, Máme možnosť sa spojiť s prírodou tak, ako to robili generácie pred nami.

A malé prianie na záver. Učte svoje deti tradíciám, nech sa nezabúda na tých, vďaka ktorým tu žijeme. Nech sa nezabúda na históriu, ktorá je v tradíciách ukrytá. Naši predkovia nám ich dali nech sa nikdy nezabudne na náš pôvod, na náš Strom života. Tradície sú posolstvom a nikdy si ich nenechajte vziať.

 

autor: Eddie W. Nicholas

v Bratislave 18.9.2021

Čo znamená byť mužom?

09.01.2023

Byť silný a zodpovedný, aby sa na neho rodina vždy mohla spoľahnúť. Muž by mal byť múrom medzi rodinou a vonkajším svetom. Byť mužom znamená vždy stáť pri rodine. Byť ochranca, aby rodina vedela, že ak sa čokoľvek stane, on tam bude. Ak by mala rodina „spadnúť“ vie sa postarať. Byť mužom znamená prevziať zodpovednosť. Nielen za seba, ale aj za ženu, deti a [...]

Som Slovák a Čechoslovák a preto:

27.10.2022

Som Slovák a Čechoslovák a preto: – budem oslavovať Sviatok všetkých svätých (Dušičky) a nie Hallowen, nezapaľujem tekvicu, ale sviečky a kahance – budem oslavovať Štedrý večer a nie Santa Klausa, Šibačku a nie vajíčkobranie… – budem sa hrdo hlásiť k našim slovanským zvykom a tradíciám a budem ich učiť aj svoje deti a ďalšie pokolenia [...]

Viete prečo dnešné vzťahy netrvajú večne?

24.09.2022

VIETE PREČO DNEŠNÉ VZŤAHY NETRVAJÚ VEČNE? 🌹Pretože honba za úspechom je pre nás dôležitejšie ako naše vlastné šťastie. Pretože venujeme viac pozornosti svojim telefónom ako partnerom. ❤️Môžeme hovoriť ako závidíme starým ľuďom držiacich sa pri prechádzke mestom, ako sa držia za ruky, keď naše srdce nevidí viac ako pred svoj vlastný nos. 🌹Rodičia nemajú [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

Eddie W. Nicholas

Láska je jediným skutočným zmyslom života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 394436x
Priemerná čítanosť článkov: 3586x

Autor blogu