Založ si blog

Múdrosť ukrytá v starých knihách

Vždy, keď zoberiem do rúk knihu, ako prvé si k nej privoniam. Tie nové voňajú „čistotou a novotou“ a tie staré…tie staré voňajú históriou a múdrosťou, ktorú nám tu zanechali predchádzajúce generácie.
Každá kniha má svoj vlastný príbeh. Môžete mať 100 rovnakých kníh položených vedľa seba. Navonok sa môžu zdať rovnaké, ale každá z nich nosí v sebe určité tajomstvo. Každú z nich držal iný človek. Každá z týchto kníh ovplyvnila niekomu život. Potešila, zahriala, urobila niekoho šťastným, kvôli obsahu, či aj venovaniu. Naučila, zveľadila múdrosť človeka, dala mu dotyk poznania a podala pomocnú ruku vzdelania.
Staršie knihy boli písané v inej dobe. Niektoré boli spisované rukou, keď ich viedla presná ruka spisovateľa, alebo pisára. Niekedy si môžeme predstaviť starý drevený stôl, na ňom kalamár, zopár sviečok a vosk rozťahujúci sa po stole. Položený kus chleba, voda a či víno. Vôňa horiacej sviečky nasýtila vzduch v miestnosti. Blčivý plameň, ktorý osvieti starý, ešte prázdny pergamen, aby spisovateľ v ruke držiac brko, ktoré jemne predtým pichol do atramentu a mlčky svojimi myšlienkami zaplnil svoju knihu. Spisovateľ ako starý muž s veľkou šedivou bradou, trpezlivo slovo po slove zapisuje. Je noc a jediným priateľom mu je osud a oheň v krbe, ktorý rozpráva svoj vlastný príbeh.
Aj tie tlačené majú svoje veľké čaro. Keď si kúpite knihu, otvorte ju a skôr ako začnete čítať, privoňajte si k nej.
Od dnešných kníh sa líšia aj iným štýlom formulácie a spájania slov. Mám rád, keď sa môžem zahĺbiť do starej literatúry. Ich štýl opisu a celkovo písania. Je ľudský, nežný, krehký až ľubozvučný. Aj krajina má iný nádych, či voda inak vonia, či tráva môže byť zelenšia. Ľudia boli iní a tým aj štýl opisu používali.
Mäkkosť písaných slov je ako pohladenie duše. Čítate a podvedome sa usmievate. Na okamžik sa prenesiete do inej doby.
A náš jazyk český či slovenský, je toho silným príkladom. Prečo sú Slovania tak milujúcim národom? Pretože ich k tomu vedie mäkkosť rodného jazyka. Ľubozvučnosť sa dotýka hĺbky našej Slovanskej duše a odkrýva dávne tajomstvá života, odkrýva tajomstvá lásky, nehy, viery a milovania života ako takého. Náš rodný jazyk, naša slovenčina, je ako rozkvitnutý kvet. Vždy, keď si k nemu privoniaš pocítiš jeho vnútornú vôňu a krásu. Náš rodný jazyk je naša krv, náš domov ukrytý v našich žilách, posolstvo múdrosti minulosti zaliate v slovách. Ľubozvučné prejavy a zmäkčovanie slov ju robia jedinečným, krehučkým. Je to ako keď matka objíma svoje dieťa. Cítite lásku, nehu a aj domov. V slovách je ukrytá láska a zároveň aj ochranné krídla rodnej hrudy. Vnáša svojimi pocitmi nehu do svojho dieťatka a v tejto nehe sa dieťatko stáva lepším človekom. Veď kto by sa už neusmial pri mäkučkom slove. My Slovania sme deti Bohov, sme deti Svetla a deti Slnka.
Obraz knihy, slová sa premietajú v myšlienkach ako nekonečný film. Farebný a pritom čiernobiely. Tichý a pritom môže byť aj hlučný a plný bolesti. Nie nadarmo sa vraví, v tichu je vždy pravda ukrytá.
Každý jeden človek by si aspoň raz za život mal prečítať Rímske právo, Malého Princa, Reportáž spod šibenice, aspoň 1 Rúfusovu zbierku básní. Akúkoľvek knihu od nášho najväčšieho historika Pavla Dvořáka. Taktiež Dumasovho Grófa Monte Christa, či Danteho Božskú komédiu, akékoľvek dielo od Shakespeara, či Dostojevského.
Každý jeden človek by mal nosiť v sebe lásku k vlasti, hrdosť k rodnej hrudi.
Každý jeden človek by mal v sebe nosiť odkazy, písané tých, ktorí mali možnosť svoje príbehy zaznamenať. Ale aj tých, ktorí ich nikdy nestihli sami spísať.
Každý jeden človek by mal by nosiť v srdci odkaz Gabčíka a Kubiša, navštíviť Kostol sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici navštíviť Duklu, navštíviť stovežatú na Vltave krásnu Prahu. Nezabudnúť na minulosť, uvedomiť si, že za menom sa skrýva osud. Osud častokrát neľahký a život ukončený veľmi mladý.
autor: Eddie W. Nicholas
V Bratislave, 27.7.2022, Krásavici na Dunaji, Československo

Čo znamená byť mužom?

09.01.2023

Byť silný a zodpovedný, aby sa na neho rodina vždy mohla spoľahnúť. Muž by mal byť múrom medzi rodinou a vonkajším svetom. Byť mužom znamená vždy stáť pri rodine. Byť ochranca, aby rodina vedela, že ak sa čokoľvek stane, on tam bude. Ak by mala rodina „spadnúť“ vie sa postarať. Byť mužom znamená prevziať zodpovednosť. Nielen za seba, ale aj za ženu, deti a [...]

Som Slovák a Čechoslovák a preto:

27.10.2022

Som Slovák a Čechoslovák a preto: – budem oslavovať Sviatok všetkých svätých (Dušičky) a nie Hallowen, nezapaľujem tekvicu, ale sviečky a kahance – budem oslavovať Štedrý večer a nie Santa Klausa, Šibačku a nie vajíčkobranie… – budem sa hrdo hlásiť k našim slovanským zvykom a tradíciám a budem ich učiť aj svoje deti a ďalšie pokolenia [...]

Viete prečo dnešné vzťahy netrvajú večne?

24.09.2022

VIETE PREČO DNEŠNÉ VZŤAHY NETRVAJÚ VEČNE? 🌹Pretože honba za úspechom je pre nás dôležitejšie ako naše vlastné šťastie. Pretože venujeme viac pozornosti svojim telefónom ako partnerom. ❤️Môžeme hovoriť ako závidíme starým ľuďom držiacich sa pri prechádzke mestom, ako sa držia za ruky, keď naše srdce nevidí viac ako pred svoj vlastný nos. 🌹Rodičia nemajú [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Eddie W. Nicholas

Láska je jediným skutočným zmyslom života

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 393385x
Priemerná čítanosť článkov: 3576x

Autor blogu